Eerste eiken huwelijk in Nederland

Als alles meezit dan viert het echtpaar Ably over twee weken voor de tachtigste keer hun trouwdag. Pieter Ably, afkomstig uit Friesland en zijn vrouw Henriëtte Jeanne Ably, afkomstig uit Frankrijk, trouwden op 23 juni 1928. Over twee weken zullen zij het eerste echtpaar zijn in Nederland dat het eiken huwelijk viert.

Dochter Henriëtte, 76 jaar oud, zegt dat haar ouders het heel bijzonder en leuk vinden. "Ik moet het ze vaak vertellen. Ze zijn allebei erg vergeetachtig. Na tien minuten weten ze het niet meer. Dan vertel ik het opnieuw en zijn ze weer erg blij." Ze zegt verder dat haar ouders een heel gelukkig huwelijk hebben. "Ik heb ze eigenlijk mijn hele leven alleen maar verliefd gezien." De familie zal voor het echtpaar, beiden 102 jaar oud, een bescheiden feestje geven in het verzorgingshuis waar zij wonen.

Vorig jaar vierden ruim honderd echtparen hun platina huwelijk, wat bereikt wordt bij een 70-jarig huwelijk. Ruim zevenduizend echtparen waren zestig jaar getrouwd. De lijst met langstgetrouwden wordt aangevoerd door een Koreaans echtpaar. Zij waren 86 jaar getrouwd.

 

Met dank aan DJMO voor de submit