'Sms bij ons veel te duur'

Nadat dat de Europese Commissie beval om bellen goedkoper te maken, hebben Nederlandse telecomproviders de kosten van een sms met twintig procent laten stijgen. Dat meldt de Telegraaf vanochtend.

Uit onderzoek van teleconwaakhond Opta zijn Nederlandse consumenten op reis in Europa het duurst uit voor het versturen van een sms. De kosten van een sms is inmiddels opgelopen tot 51 eurocent per bericht voor de Nederlanders. Het Europees gemiddelde ligt op 35 eurocent. Opta waarschuwt verschillende providers dat zij beter snel maatregelen kunnen nemen, anders zal er ook voor sms een prijsverlaging worden opgelegd.

Aan eerdere waarschuwingen van Opta om mobiel beller goedkoper te maken werden door de providers geen gehoor gegeven. Een half jaar geleden heeft dit geleid tot een uitspraak van de Europese Commissie, waarin bepaald werd dat mobiel bellen maximaal 58 cent per minuut mag kosten.

Na het overheidsingrijpen hebben Nederlanders al 77 miljoen euro bespaard op het bellen. Ook bleek dat de Nederlanders zich bewust zijn van de kosten. Het mobiel bellen binnen de EU steeg het afgelopen kwartaal met zes procent.

Malta is momenteel de goedkoopste met smssen, daar kost het slechts 18,1 eurocent. De aanbieders van telefonie in Nederland zijn wel voordeliger met mobiel internetten. Om 1 Mb data te verzenden of ontvangen betaalt de Nederlandse consument nu ongeveer vijf euro, dit was 6,80 euro. Het Europese gemiddelde ligt hierbij op 6.60 euro.