F1: Enerverende race in Canada

Op het circuit waar hij een jaar geleden nog een enorme crash meemaakte, heeft Robert Kubica zijn eerste Grand-Prix-overwinning behaald. Nick Heidfeld maakte er een dubbelslag voor BMW van.

Hamilton pakte vanaf de polepositie de leiding, gevolgd door Kubica. Rosberg haalde Alonso in voor de vierde plaats, Nakajima en Kovalainen pakten ook ieder een plekje in de eerste ronde. Heidfeld ging gelijk het gevecht aan met Barrichello voor de achtste plaats en remde de Braziliaan uit bij de haarspeldbocht, waar vlak voor de race nog het asfalt was gerepareerd. Barrichello was twee seconden langzamer dan de kop van het veld en er ontstond al snel een rij wagens achter hem.

Vettel en Button waren vanuit de pits gestart en na zeven ronden had Vettel al de staart van het veld ingehaald. Ook Piquet was snel en haalde achtereenvolgens de Toyota's van Glock en Trulli in, waarbij hij bij de laatste manoeuvre een tik uitdeelde aan Trulli. De eerste uitvaller was Sutil, die met mechanische problemen zijn wagen langs de kant zette. Even leek het dat de race door zou gaan, maar enkele ronden later besloot de wedstrijdleiding toch om de safetycar in te zetten, terwijl de marshalls de wagen van Sutil weg haalden, die ook nog even in brand had gestaan.

Toen de pitstraat open ging, maakte bijna het hele veld een stop. Bij het uitrijden van de pitstraat ging het echter enorm mis. Räikkönen en Kubica stopten bij de pitsuitgang omdat het licht op rood stond, Hamilton zag dat te laat en reed vol op de wagens in. Rosberg reed weer tegen Hamilton aan, en van de vier coureurs moesten uitgerekend Hamilton en Räikkönen opgeven.

Toen het veld weer werd losgelaten, reed Heidfeld aan de leiding van de wedstrijd, gevolgd door Barrichello en Nakajima, met als aantekening dat de top negen nog geen pitstop had gemaakt. Kubica, Piquet en Alonso reden aan kop van de coureurs die al wel binnen waren geweest. Piquet verknoeide echter zijn mooie positie door een spin. Heidfeld en Webber maakten hun stops in ronde 29, wat de leiding aan Barrichello gaf. Heidfeld kwam voor Kubica terecht en zou dus de wedstrijd weer leiden als ook de laatste zeven een stop zouden maken. Kubica had echter weinig moeite om zijn teamgenoot in te halen.

Door de chaos in de pits zag de race een aantal opvallende leiders. Barrichello maakte uit leidende positie een stop, waardoor Coulthard aan de leiding ging. Toen de Schot de pitstraat inreed, was de koppositie voor Trulli. Tijdens diens stop kwam de andere Toyota, van Timo Glock, aan de leiding. Glock had het echter moeilijk met Kubica, die hem op de hielen zat. Toen Glock in ronde 42 zijn eerste en enige stop maakte, kwamen de BMW's weer aan de leiding.

Alonso was vooral in gevecht met zijn wagen. Hij verremde zich tot tweemaal toe in de haarspeldbocht en spinde vervolgens de muur in. Ook Nakajima had geen geluk. Hij beschadigde zijn voorvleugel op de achterkant van Button en de vleugel schoot bij het inrijden van de pitstraat onder de wagen, waardoor de Japanner hulpeloos de pitmuur in schoof.

Kubica maakte met 25 seconden voorsprong zijn laatste pitstop en kon makkelijk de baan oprijden zonder de leiding te verliezen. Teamgenoot Heidfeld hoefde niet meer naar binnen, maar moest de Pool vijf seconden voor zich dulden. Het gevecht om de vierde plaats ging in eerste instantie tussen Barrichello en Kovalainen. Kovalainen haalde de Hondacoureur in in de haarspeldbocht en Massa remde beide coureurs van ver uit en pakte de twee wagens in één mooie manoeuvre. Fisichella maakte ondertussen de fout door te vroeg op het gas te gaan en hij spinde, waarbij hij zijn wagen vernielde.

Barrichello lag op een mooie vierde plaats, maar vergooide die positie toen hij rechtdoor schoot in een van de chicanes. Hij kwam weer terug op de baan in de zesde positie. Hij viel nog verder terug toen Massa, die tussendoor nog een stop had gemaakt, hem opnieuw makkelijk uitremde. De Braziliaan zette vervolgens Glock en Trulli onder druk, wat hem met wat geluk de vijfde plaats opleverde.

Kubica pakt zijn eerste winst, en ook voor BMW was het de eerste overwinning. David Coulthard werd derde, wat hem het eerste podium sinds 2006 opleverde. Ook in de WK-stand gaat Kubica nu aan de leiding.

Voor meer F1-nieuws kijk je op de FOK!F1-manager!