Rouvoet: Geen ruimere embryoselectie

Vice-premier André Rouvoet van de ChristenUnie heeft vandaag de discussie over de embryoselectie op scherp gezet in een interview met dagblad Trouw. Volgens biedt het regeerakkoord geen ruimte voor verandering van het beleid.

''Een verruiming van embryoselectie is in strijd met de geest van het regeerakkoord, waarin nieuwe stappen op het terrein van de medische ethiek uitgesloten  zijn'', aldus Rouvoet, Volgens zijn partij de ChristenUnie was dat uitdrukkelijk dé voorwaarde om mee te gaan regeren.

Gisteren zei vice-premier Wouter Bos nog dat hij hoopt dat het kabinet het eens kan worden over een regeling om mensen met bijvoorbeeld erfelijke borstkanker binnen de familie, tegemoet te komen. Hij was daar optimistisch over. Rouvoet echter zegt in Trouw zich af te vragen of er überhaupt wel ruimte is voor het zetten van nieuwe stappen op dit terrein: ''Ik ga er serieus naar kijken, maar ik weet nog niet waar die ruimte zou kunnen zitten.''

Een peiling van het Nederlands Dagblad onder kiezers van de ChristenUnie geeft aan dat 13% ruimte wil maken maken voor embryoselectie bij erfelijke borstkanker. Nog eens 14% van de CU-stemmers twijfelt.