'Wellink: Balkenende-norm is idioot'

De Balkenende-norm voor salarissen in het bedrijfsleven is idioot. Dat zegt Noud Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij is van mening dat het salaris van de premier niet als maatstaf moet worden gebruikt.

Wellink vindt het prima dat er een norm wordt gesteld, alleen niet dat deze gebaseerd is op het salaris van de premier. "Het is de enige functie waarvoor geen markt is. De premier kan een voortreffelijke vent zijn, maar ook een kneus.", aldus Wellink. Hij vervolgt: "Ik vind dat je eerst moet bepalen wat een goed salarisniveau voor je ambtelijke top is en dan als kroon daarop dat van de premier en minsters vaststellen, want ik ben er niet op tegen dat de premier het hoogste inkomen van de publieke sector heeft."

De commissie Dijkstal, die onder leiding van oud-VVD-voorzitter Hans Dijkstal advies uitbracht over de beloning van de ambtelijke en politieke top van ons land, is volgens Wellink al eerder tot dezelfde conclusie gekomen. De DNB-president vindt dat er moet worden vastgesteld wat een goed salarisniveau is voor de ambtelijk top en dat dan als maatstaf gebruiken voor de hele publieke sector.