Zimbabwe verbiedt alle voedselhulp

De Zimbabwaanse regering heeft alle buitenlandse hulp vanaf vandaag verboden. Sommige hulporganisaties mochten al eerder geen voedsel meer uitdelen, omdat ze campagne zouden hebben gevoerd voor de oppositie, maar nu geldt het verbod voor alle organisaties. Volgens de regering houden ze zich niet aan de voorwaarden van hun registratie. Alleen de regerende partij van Mugabe zelf mag nog voedsel uitdelen.

Miljoenen mensen in Zimbabwe zijn afhankelijk van voedselhulp, door het wanbeleid wat Mugabe jarenlang heeft gevoerd. Mugabe lijkt nu ook zijn laatste beetje ratio te hebben verloren in de angst zijn macht te verliezen na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni.

Eerder hebben Amerikaanse en Britse diplomaten uren vastgezeten op een politiebureau, omdat ze het politieke geweld in Zimbabwe onderzochten. De politie heeft de autobanden van de diplomaten lekgestoken en hun telefoons in beslag genomen. Washington en Londen hebben woedend gereageerd op deze acties, die ze "belachelijk en volstrekt onacceptabel" noemen. Ze dringen aan op een veroordeling door de VN Veiligheidsraad.