Rotterdam gedenkt verkrachte eend

In het Rotterdamse Museumpark heeft men vanmiddag een moment van stilte in acht genomen voor een verkrachte eend. Het gevleugelde dier vloog dertien jaar geleden de dood tegemoet door tegen de glazen gevel van het Natuurhistorisch Museum te vliegen. Het beestje is officieel het eerste slachtoffer van homoseksuele necrofilie bij dit type.

De eend verwierf wereldfaam door een artikel van conservator Kees Moeliker van het Natuur Historisch Museum, met als titel 'Het eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend'. Vijf jaar geleden ontving Moeliker hiervoor een een lg-Nobelprijs voor het meest nutteloze onderzoek.

Dertien jaar geleden vloog de pechvogel tegen de glazen gevel van het Rotterdamse museum. Twee meter verderop stortte het beestje dood ter aarde. Vervolgens werd het dooie beestje vijf kwartier achtereen keihard genomen door een mannelijke soortgenoot. Moeliker stond erbij en keek ernaar.

"Met Dead Duck Day vragen we aandacht voor alle vogels die op dramatische wijze om het leven zijn gekomen. Maar de bijeenkomst is vooral bedoeld om na te denken over maatregelen die kunnen voorkomen dat er jaarlijks miljoenen vogels tegen het glas aan hun einde komen", lichtte de conservator de bijeenkomst van vandaag toe.