Bush sluit geheime deal Irak

De Engelse kwaliteitskrant The Independent heeft details omtrent een op hande zijnde deal over de Amerikaanse aanwezigheid in Irak te pakken gekregen. In het plan waar momenteel in Bagdad over onderhandeld wordt, staat dat de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd in Irak blijven, ongeacht de uitkomst van de presidentsverkiezingen in november.

De Amerikaanse troepenmacht wordt met de verwachte terugtrekking van komende maand verkleind met slechts 9000 militairen naar 142.000. Het akkoord houdt in dat de VS 52 militaire bases permanent zullen blijven bezetten en de controle zullen houden over het Iraakse luchtruim onder 29.000 voet. Ook eisen de VS dat ze op eigen houtje arrestaties mogen verrichten en dat zonder overleg militaire missies mogen worden gestart. Een andere eis is dat Amerikaanse soldaten zich niet aan de Iraakse wet hoeven te houden.

President Bush hoopt de deal, zonder consessies aan de eisen, vóór eind juli te hebben doorgedrukt, omdat hij dan alsnog de militaire overwinning kan uitroepen en de invasie in Irak tot succes kan 'bombarderen'. Hij rijdt daarmee Barack Obama in de wielen, die beloofd heeft elke maand Amerikaanse troepen uit Irak te zullen terugtrekken zodra hij in november tot president gekozen wordt.

Ook is het een steun in de rug van de opponent van Obama in november, John McCain. Hij beweert dat de VS dicht tegen de overwinning aan zitten en dat Obama deze overwinning zou weggooien door de troepen voortijdig terug te halen. McCain liet al eerder weten 'honderd jaar' in Irak te willen blijven mocht dat nodig zijn.

De zogenaamde 'strategische alliantie' kan niet op veel enthousiasme rekenen van de premier van Irak, Nouri al-Maliki, maar hij vreest voor het voortbestaan van zijn regeringscoalitie als de steun van de VS wegvalt. De Iraakse regering wil het tekenen van de overeenkomst uitstellen, maar wordt naar verluidt onder zware druk gezet door de Amerikanen. Het plan is reeds scherp veroordeeld in de Arabische wereld. Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, een machtige maar doorgaans gematigde Iraanse leider, zegt in The Independent dat "de essentie van deze overeenkomst is om de Irakezen slaven van de Amerikanen te maken". Het plan houdt volgens hem "een permanente bezetting van Irak" in.

Soldaten VS in Irak
Als de deal doorgang vindt wordt dit een permanent straatbeeld van Irak

Met dank aan pberends voor de submit