Syrië heeft grootste restaurant ter wereld

Het Royal Dragon Restaurant in Bangkok is niet langer het grootste restaurant ter wereld. Met slechts 5000 zitplaatsen heeft het zijn meerdere moeten erkennen in een Syrisch restaurant dat het wereldrecord recentelijk heeft overgenomen. 'Damascus Gate' biedt plaats aan 6014 smulpapen.

Waarnemers van het Guinness Book of Records vergeleken het restaurant met een 'mini-fabriek'. Dat is zeker geen overstatement, want tijdens de zomermaanden houdt het eetparadijs tot wel 1800 mensen aan het werk, bijvoorbeeld als kok in de 2500 vierkante meter grote keuken of als ober in de 54.000 vierkante meter grote dinerruimte.

De truc om zo veel mensen tegelijk te eten te kunnen geven, is volgens de manager, Muhannad Samman, om het restaurant in allemaal kleinere partjes op te delen, zodat elke werknemer zijn eigen taak heeft. "De keuken is als een lopende band", zegt hij, "waar één chef-kok wel 25 tot 30 populaire schotels in één minuut kan bereiden".

Er zijn wel wat centen bespaard op het dak: we hebben hier namelijk te maken met een openluchtrestaurant. In Nederland zou je zoiets niet moeten proberen, maar in Syrië valt er gedurende het zomerseizoen geen druppel regen. Om het verder nog wat aan te kleden is de eetgelegenheid versierd met watervallen, fonteinen en replica's van archeologische ruïnes.

De Syrische keuken wordt tot één van de beste ter wereld gerekend en volgens Samman gaat zijn massaproductie niet ten koste van de kwaliteit: "in dit deel van de wereld is het enige waar de mensen zich druk om maken hun maag, dus het voedsel moet het beste van het beste zijn". Negentig procent van de inwoners van Syrië is moslim, dus alcohol schenkt hij niet. Maar dat lijkt de pret niet te drukken, want nu het zomerseizoen is aangebroken zit het restaurant elke avond tjokvol hongerige Arabieren.

Klik om een filmpje van het restaurant te bekijken.