Rel om Noorse Mohammedcartoons

De moslims blijven zich maar druk maken om Scandinavische Mohammedcartoons. Vandaag de dag zijn de moslims boos op Noorwegen, omdat daar gisteren krant 'Adresseavisen' het heeft aangedurfd een nieuwe spotprent te plaatsen.

Volgens velen valt er op de spotprent de islamitische profeet te zien. Arne Blix, hoofdredacteur van het Noorse dagblad, ontkent echter in alle toonaarden. Hij beweert namelijk dat het hier om een terroristenkarikatuur gaat.

Op de tekening van illustrator Jan O. Henriksen is een man met baard en tulband afgebeeld. Als een volleerd potloodventer rukt de moslim zijn jas open, zijn edele delen bedekt door een bomgordel. De man draagt een T-shirt met de tekst: "Ik ben Mohammed en niemand durft mij af te beelden".

Henriksen moet oppassen, vindt de Pakistaans-Noorse advocaat en politicus Abid Raja. Volgens hem zullen moslims in het Midden-Oosten de tekening opvatten als een belediging. Volgens hoofdredacteur is de spotprent overigens een reactie op de bomaanslag op de Deense ambassade in Pakistan, afgelopen maandag. Bij deze aanslag kwamen negen mensen om het leven.

De aanslag zou door de Taliban zijn gepleegd als vergelding voor de spotprent in de Deense krant Jyllands-Poste, drie jaar geleden. Blix noemt de tekeningen van destijds "een test hoe ver je de vrijheid van meningsuiting kan oprekken".

De bewuste Mohammedcartoon van gisteren is hier te bekijken.