Oppositieleider Zimbabwe weer vrijgelaten

In Zimbabwe is vandaag oppositieleider Morgan Tsvangirai opgepakt. Dat gebeurde toen hij campagne aan het voeren was voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die op 27 juni worden gehouden. Dat heeft zijn partij, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), laten weten.

Volgens woordvoerder Nelson Chamisa van die partij werd een konvooi waarin Tsvangirai zich bevond door een wegversperring tegengehouden. De oppositieleider werd vervolgens meegenomen naar een politiebureau in het uiterste westen van het land. "Het lijkt erop dat ze onze campagne willen verstoren", aldus de woordvoerder. Hij heeft om de onmiddellijke vrijlating van Tsvangirai gevraagd en vreest dat het zonder de interventie van de VN en de internationale gemeenschap onmogelijk is om vrije en eerlijke verkiezingen te houden in Zimbabwe.

Tsvangirai neemt het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op tegen Robert Mugabe, die al bijna dertig jaar de baas is in Zimbabwe. Tsvangirai won de eerste ronde van Mugabe, maar zou daarbij net niet de meerderheid van de stemmen hebben behaald, waardoor er een tweede ronde moest worden gehouden. De uitslag van de eerste ronde liet weken op zich wachten. Oppositiepartij MDC vermoedt dat hun leider al in de eerste ronde de benodigde 50 procent zou hebben behaald, als er niet zou zijn gefraudeerd. Meer over de verkiezingen in Zimbabwe en de achtergronden is te lezen in dit eerdere FOK! nieuwsartikel.

Update 00.35 uur:
Tsvangirai is vanavond weer vrijgelaten na acht uur vastgezeten te hebben. Hij is wel ondervraagd, maar er wordt geen aanklacht tegen hem ingediend. De arrestatie van vanmiddag is hevig bekritiseerd door de EU en de VS. Volgens Tsvangirai was hij met deze politieactie wederom onderdeel van pesterijen. Hij zei wel ergere dingen te hebben meegemaakt.

Morgan Tsvangirai
Oppositieleider Morgan Tsvangirai