Topman Justitie wordt vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat een van haar eigen topmensen vervolgen. Het betreft  advocaat-generaal Jan Koers. De openbaar aanklager van het Gerechtshof wordt verdacht van het aannemen van smeergeld, valsheid in geschrifte en het oplichten van een verzekeringsbedrijf. Een 65-jarige Rotterdammer wordt ervan verdacht Koers te hebben omgekocht.

In september meldde de Volkskrant al dat de Rijksrecherche huiszoeking had verricht bij Koers, die werkzaam is in  het ressortsparket Arnhem. Als reden werd opgegeven dat Koers werd verdacht  zijn geheimhoudingsplicht te hebben geschonden.  Hij werd na de inval in zijn woning geschorst.

De 58-jarige advocaat-generaal was onder meer hoofd van de afdeling zware en georganiseerde criminaliteit. Verder is hij een specialist op het gebied van internationale rechtshulp. In 2001 zette hij een programma op voor een mensenrechtentraining in Turkije. Koers was toen al voorzitter van het Platform Internationale Rechtshulp.

Koers werkt al sedert 1977 bij justitie. Hij was onder meer fraudeofficier van justitie in Amsterdam, unithoofd zware georganiseerde criminaliteit in Arnhem, fungerend hoofdofficier van justitie in Amsterdam en hoofdadvocaat-generaal in Den Haag. Ook was hij universitair docent in Nederland, België en Engeland.

Het proces tegen Koers begint maandag bij de rechtbank in Den Bosch.