Kunstenaar vrijgespoken van bedreigen Wilders

Kunstenaar Jonas Staal wordt niet bestraft voor het bedreigen van Geert Wilders. Het gerechtshof in Den Haag heeft hem woensdag vrijgesproken. Dat deed de rechtbank in Rotterdam in augustus vorig jaar ook al.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen Staal, omdat hij Wilders met de dood zou hebben bedreigd. De PVV-leider had aangifte gedaan tegen Staal. Justitie wilde met de vervolging vooral een principiële uitspraak over hoe ver je kunt gaan met bedreigingen.

Staal richtte in 2005 gedenkplaatsen in voor Wilders in Den Haag en Rotterdam, en legde daar in de buurt foto's van de politicus, waxinelichtjes, bloemen en speelgoedbeertjes. De uitstallingen moeten volgens Staal worden gezien als kunstwerk.

Het overlijden van Wilders werd niet aangekondigd, en ook werd niet verwezen naar de manier waarop dit eventueel zou gebeuren. Hieruit valt niet af te leiden dat de kunstenaar Wilders zou hebben willen bedreigen, oordeelt het hof. Staal heeft bovendien ontkend dit te hebben beoogd.

Staal beschouwt het proces als onderdeel van zijn kunstwerk. Hij noemt Wilders hypocriet omdat deze aangifte tegen hem had gedaan terwijl hij in andere gevallen juist op 'ondubbelzinnige' wijze de vrijheid van meningsuiting wil vertegenwoordigen. Hij zou moeten accepteren dat hierop wordt gereageerd.