Ter Horst begint campagne tegen fietsdiefstal

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken geeft vanmiddag de aftrap van een landelijke campagne tegen fietsdiefstal. Ze doet dat op het Neude in Utrecht. Het kabinet wil dat het aantal diefstallen van fietsen, nu ongeveer 700.000 per jaar, in 2010 met 100.000 is afgenomen.

Na het officiële startschot van de bewindsvrouw komt de Fietsersbond met een opmerkelijke actie. Passanten kunnen meedoen aan de cursus 'Hoe steel ik een fiets'. Doel van de actie is dat mensen hun fietsen beter beveiligen. De komende maanden trekt de Fietsersbond door het land met de cursus.

Tijdens de cursus demonstreert de bond de eenvoud waarmee fietsen gestolen kunnen worden, zodat de bezoekers zich bewuster worden van de diefstalproblematiek. Vooral jonge studenten, die gewend zijn aan een veilige omgeving, raken vaak de dupe van fietsdiefstal. Daarbij moeten fietsen in de grote stad vaak buiten worden gestald. Het risico van diefstal is dan groter.

De bond waarschuwt verder tegen de aankoop van gestolen fietsen. Doordat de eigendomskenmerken van steeds meer fietsen geregistreerd staan, brengt de aanschaf van een gestolen fiets risico's met zich mee. Bij politiecontroles kunnen boetes worden opgelegd. Verder neemt de politie fietsen in beslag als ze als gestolen geregistreerd staan. De campagne gaat gepaard met tv-spotjes en posters en roept mensen op aangifte te doen als hun fiets gestolen wordt.

Alle politiekorpsen zijn inmiddels aangesloten op het fietsdiefstalregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). In dit register kunnen agenten, fietsenhandelaren en burgers controleren of een fiets is gestolen.

Nederlanders hebben in totaal 18 miljoen fietsen in hun bezit.