'AOW-leeftijd moet naar 67 jaar'

De leeftijd waarop men voor het eerst AOW ontvangt moet omhoog naar 67 jaar, als het aan de commissie-Bakker ligt. De commissie adviseert over methodes om meer mensen aan het werk te helpen. De verschuiving van de AOW-gerechtigde leeftijd zou in stapjes moeten worden ingevoerd.

In 2016 moet een begin worden gemaakt met het verhogen van de AOW-leeftijd, aldus de commissie. Vanaf dat jaar kan de leeftijd stapsgewijs worden opgetrokken tot 67 jaar. Tot 2040 moet er elk jaar een maand bovenop het 65e jaar bijkomen. Werknemers met fysiek zware beroepen moeten worden uitgezonderd, luidt het advies.

Minister Donner liet eerder al weten voor langer werken te zijn. Vorige week stuurde de minister nog een notitie naar de Kamer, waarin het pleitte voor het afschaffen van een automatisch pensioen de 65e verjaardag. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is ook voor het verhogen van de pensioen- en AOW-gerechtigde leeftijd en adviseert het kabinet dit zo spoedig mogelijk in te voeren.

Het ontslagrecht leidde eerder tot spanningen tussen CDA en PvdA. Die laatste partij dreigde al eens de stekker uit het kabinet te trekken als minister Donner van Sociale Zaken zijn plannen omtrent het ontslagrecht zou doorzetten. Vorig jaar is daarom de commissie-Bakker ingesteld om met een oplossing te komen die voor alle partijen acceptabel is.