Obama eist kandidatuur op

"Tonight we mark the end of one historic journey with the beginning of another - a journey that will bring a new and better day to America."

Barack Obama heeft vannacht, na het sluiten van de stembureaus in South Dakota en Montana, de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van dit jaar opgeëist. Clinton heeft haar nederlaag nog niet toegegeven, maar gaat zich de komende dagen beraden op haar positie.

Obama is inmiddels, met de steun van supergedelegeerden én gedelegeerden die gisteren te verdelen waren in de laatste voorverkiezingen in South Dakota en Montana, de grens van 2118 gedelegeerden ruim gepasseerd. "Vanavond kan ik voor jullie staan, en zeggen dat ik de Democratische nominatie zal zijn voor president van de Verenigde Staten", zo sprak Obama opgelucht. Er komt eindelijk een einde aan een ongeëvenaarde strijd die maandenlang heeft geduurd. Nooit eerder was er zoveel aandacht voor de voorverkiezingen.

Obama zal het als eerste zwarte presidentskandidaat in november gaan opnemen tegen John McCain, die zich al maanden geleden van de Republikeinse nominatie wist te verzekeren.

Obama wint