Vermeend 'brein' 9/11 wordt voorgeleid

Khalid Sheikh Mohammed, volgens de Amerikaanse regering het brein achter de terreuraanslagen van 11 september 2001, moet donderdag in Guantanamo Bay voor de rechter verschijnen.

De verdachte - door de Amerikanen ook wel eens aangeduid als KSM - zou hebben bekend dat hij de aanslagen in onder meer New York en Washington heeft gepland. Bij de aanvallen met gekaapte vliegtuigen kwamen bijna 3000 mensen om het leven, vooral bij het World Trade Center.

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft echter toegegeven dat tijdens de verhoren van KSM waterboarding is toegepast. Daarbij wordt de verdachte vastgebonden met een natte doek op zijn gezicht waar water op wordt gegoten. Het slachtoffer krijgt daardoor het gevoel te verdrinken.

Volgens mensenrechtendeskundigen is waterboarding een vorm van marteling. De Amerikaanse president George Bush vindt echter dat stevige ondervragingsmethodes moeten kunnen bij terreurverdachten.

Experts zeggen dat verdachten van alles bekennen als zij worden gemarteld. In een rechtsstaat zijn door marteling verkregen bekentenissen dan ook voor de rechter niets waard.

'KSM' wordt donderdag voorgeleid samen met vier medeverdachten. Zij zijn aangeklaagd wegens moord en kaping van vliegtuigen.