India wil eigen 'vrijheidsbeeld' bouwen

De regering van de West-Indiase staat Maharashtra is van plan voor de kust van Bombay een eigen 'vrijheidsbeeld' te bouwen. Het bouwwerk, dat vrijheidsstrijder Shivaji zal uitbeelden, moet even hoog worden als het 'echte' vrijheidsbeeld in New York: 93 meter.

Shivaji, die in de zeventiende eeuw leefde, is een held in de staat Maharashtra vanwege zijn gevechten tegen een keizerrijk. Hij is daar een icoon van de vrijheidsstrijd. In de miljoenenstad Bombay (met een geschat inwonertal van meer dan 13 miljoen de grootste stad van India) staan veel standbeelden van Shivaji te paard met een zwaard in zijn hand.

Het plan is om het beeld op een kunstmatig eilandje voor de kust van Bombay te bouwen. Ook komt er een bibliotheek, een museum en een amfitheater. Er zullen geluids- en lichtshows rondom het 'vrijheidsbeeld' komen die uitleggen waarom Shivaji zo belangrijk was. De regering is serieus, want ze zit al drie jaar met het idee in het hoofd en denkt nu de juiste locatie te hebben gevonden. Het project gaat ruim 25 miljoen dollar kosten.

Critici vinden dat bedrag veel te hoog. Ze wijzen op de problemen die er zijn in de staat, zoals voedsel-, water- en energietekorten. Veel boeren in het gebied plegen zelfmoord. Ook wordt er beweerd dat het project een verkiezingsstunt is in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. De regering wil daar niets van weten en hoopt dat het standbeeld een toeristische trekpleister zal worden.