'Taliban achter aanslag Deense ambassade'

Talibanstrijders zijn verantwoordelijk voor de aanslag op de Deense ambassade in de Pakistaanse stad Islamabad gisteren. Dat verklaarden Pakistaanse functionarissen dinsdag na een onderzoek van het autowrak.

In de ontplofte auto zijn stukjes schedel gevonden. Die duiden op een zelfmoordaanslag, een favoriete tactiek van de Taliban voor aanslagen. De explosieven die bij de aanslag gebruikt werden, zijn bovendien van hetzelfde materiaal dat is aangetroffen bij een eerdere ontploffing die op naam van de Taliban staat.

De aanslag houdt volgens de functionarissen geen verband met de gesprekken tussen de Taliban en de overheid, die zeer tegen de zin van de Verenigde Staten zijn. ''De aanslag heeft niets te maken met de gebeurtenissen in dit land, maar met de wereldwijde verontwaardiging over de godslasterlijke cartoons'', aldus de zegsman. Een Deense krant publiceerde in 2005 een aantal spotprenten, onder meer een van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband.

Door de bomaanslag kwamen negen mensen om het leven, bijna dertig mensen raakten gewond en de ambassade raakte ernstig beschadigd. De Deense overheid besloot vandaag een crisisteam naar Pakistan te sturen om te helpen met het onderzoek. De experts moeten ook bekijken of de ambassade om veiligheidsredenen moet verhuizen. Er is een psycholoog aan het team toegevoegd die het personeel van de ambassade geestelijk zal bijstaan.