Clinton geeft strijd mogelijk vannacht op

Mogelijk komt er vannacht nog een einde aan de maandenlange nominatiestrijd binnen de Democratische partij en wordt Barack Obama de presidentskandidaat die het in november tegen John McCain zal opnemen. Vandaag worden de laatste Democratische voorverkiezingen gehouden in Montana en South Dakota. Hillary Clinton zou na de uitslag van die verkiezingen haar nederlaag toegeven en zichzelf aanbieden als vicepresidentskandidaat, zo meldt CNN op basis van bronnen bij Clinton.

Volgens een goede vriend van Hillary Clinton zou ze in haar speech van komende nacht (Nederlandse tijd) benadrukken dat haar doel is de Democraten in november te laten zegevieren en dat ze alles zal doen wat haar gevraagd wordt. Mogelijk zal ze zichzelf dan aanbieden als 'running mate' (vicepresidentskandidaat) van Obama. In het Obama-kamp heerst verdeeldheid over de mogelijkheid van Clinton als 'running mate'. Obama zelf zette dit weekend in ieder geval een stapje in de richting van zijn opponente. Hij prees Clinton voor al het werk wat ze gedaan heeft en zei dat hij met haar zal samenwerken.

Obama staat op nog slechts 42 gedelegeerden afstand van de 2118 die vereist zijn om de nominatie direct in de wacht te slepen. Clinton heeft er nog 201 nodig. In Montana en South Dakota zijn slechts 31 gedelegeerden te verdelen, maar steeds meer supergedelegeerden spreken hun steun uit voor Obama. Zo sleepte hij vandaag nog de steun van het hoogstgeplaatste zwarte congreslid James Clyburn in de wacht. Er zijn een aantal supergedelegeerden die eerst de uitslag van vannacht afwachten, alvorens hun steun voor één van de kandidaten uit te spreken. Barack Obama zou met de nominatie de eerste zwarte presidentskandidaat worden van één van de twee grote politieke partijen in de Verenigde Staten (Democraten en Republikeinen).

Clinton en Obama
Gaat Clinton de verkiezingen in als 'running mate' van Obama?