Moslimgroepen slaags in Jogyakarta

Aanhangers van de grootste moslimorganisatie van Indonesië, Nahdhatul Ulama, zijn in Jogyakarta slaags geraakt met leden van een fundamentalistische moslimgroep naar aanleiding van een aanval die de fundamentalisten zondag pleegden op een demonstratie voor religieuze tolerantie in Jakarta. Dat hebben de politie en ooggetuigen dinsdag gezegd.

Bij de aanval van zondag raakten zeker twaalf mensen gewond. De gemoederen onder de aanhangers van Nahdhatul Ulama raakten verder verhit toen de fundamentalisten, verenigd in het Islamitisch Verdedigingsfront (FPI), zich minachtend uitlieten over hun leider Gus Dur, die bij de demonstratie in Jakarta aanwezig was.

Leden van Nahdhatul Ulama hielden maandag in drie steden op Java demonstraties bij kantoren van het FPI. In Jogyakarta, in Midden-Java, kwam het tot schermutselingen tussen demonstranten en leden van de FPI, waarbij een gewonde viel.

President Susilo Bambang Yudhoyono veroordeelde maandag de aanval op de vreedzame demonstratie in Jakarta. Daarmee sprak hij indirect steun uit voor de kleine moslimminderheid Ahmadiyah, die zondag ook aan de demonstratie deelnam. De sekte, die ook door veel gematigde moslims met de nek wordt aangekeken, heeft het hard te verduren sinds een overheidscommissie haar in april als 'ketters' bestempelde omdat zij Mohammed niet erkent als de laatste profeet. De regering beraadt zich op een verbod. Liberale moslimleiders als Gus Dur en activisten voor godsdienstvrijheid nemen het voor Ahmadiyah op. Yudhoyono had het verwijt gekregen toenemende intimidatie van Ahmadiyah door de moslimfundamentalisten op zijn beloop te laten.