Polderbaan dicht vanwege vliegtuigbom

In verband met de vondst van een vliegtuigbom bij Vijfhuizen is de Polderbaan op Schiphol gisteravond buiten gebruik gesteld. Dat heeft het Regionaal Crisis Centrum laten weten.

De niet ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog werd gistermiddag gevonden tijdens graafwerkzaamheden bij Vijfhuizen. Volgens het Regionaal Crisis Centrum gaat om een Engelse 500-ponder. De politie heeft het gebied in een straal van 450 meter ontruimd. De gemeente Haarlemmermeer heeft de bewoners van zes woningen in de directe omgeving van de bom geëvacueerd.

Het inkomende en uitgaande vliegverkeer dat gisteravond en -nacht gebruik zou maken van de Polderbaan, is omgeleid via de Kaagbaan. De Luchtverkeersleiding verwacht dat vanochtend, na het passeren van het onweersfront, de Zwanenburglaan kan worden gebruikt om de vluchten van de Polderbaan op te vangen.

De politie bewaakt het ontruimde gebied. De bom kan vanwege de veiligheid op zijn vroegst donderdagmorgen onschadelijk worden gemaakt. De experts moeten daar 54 uur mee wachten vanaf het moment dat de bom werd aangeraakt bij de graafwerkzaamheden.

Twee jaar geleden werd in hetzelfde gebied een zelfde soort bom gevonden en ontmanteld.