Voetbal: Nederland oefent tegen Denemarken

Vandaag oefende het Nederlands elftal in Eindhoven tegen Denemarken. De wedstrijd, die diende als voorbereiding op het naderende EK, eindigde in een gelijkspel. Ruud van Nistelrooij maakte in de eerste helft 1-0, in de tweede helft was het Poulsen die de Denen op gelijke hoogte bracht.

Nederland miste in de tweede oefenwedstrijd tegen Denemarken nog Robin van Persie, die uit voorzorg aan de kant gehouden werd. De eerder deze week geblesseerde Demy de Zeeuw en de later aangesloten Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Edwin van der Sar begonnen wel in de basis. Marco van Basten gunde Orlando Engelaar voor de tweede wedstrijd op rij een basisplek.

Nederland had net als in de wedstrijd tegen Oekraïne de eerste minuten het beste van het spel. De eerste kans was voor Robben die na vijf minuten voorlangs schoot. Na negen minuten kreeg Denemarken, dat vijf basisspelers mist, plotseling een goede mogelijkheid toen Bendtner voor het eerst achter de Nederlandse verdediging opdook, alleen stond Van der Sar op de juiste plaats. Aan de andere kant kreeg Nederland goede mogelijkheden via Mathijsen en met name Van der Vaart. Echter stond hun vizier niet op scherp. Denemarken kreeg via een vrije trap en spits Bendtner nog enkele kansen. Na 29 minuten viel de eerste goal voor Nederland. Ruud van Nistelrooij maakte een prachtige combinatie dwars door de verdediging met een rol voor Van der Vaart, Sneijder en Robben af.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Van der Vaart nog een goede mogelijkheid door een pass van De Zeeuw. Hij schoot echter over, maar er was al gefloten voor buitenspel. Direct daarna kregen de Denen een goede mogelijkheid, maar het schot van Perez stuitte op Heitinga die de bal tot hoekschop verwerkte. Nederland sloeg uit de tegenstoot na de corner toe, waarbij Robben net als eerder in de wedstrijd voorlangs schoot. Vijf minuten voor rust kreeg Nederland na een overtreding op Van Nistelrooij een vrije trap net buiten het strafschopgebied van de Denen, echter schoot Van der Vaart recht op de keeper af.

Met De Jong op de plaats van Ooijer liet Nederland direct na rust zien dat het wil winnen met een goede combinatie door het hart van de verdediging, maar Robben stond buitenspel. Ook Denemarken vond dat er wat te halen viel en bracht Tomasson in. Bendtner kreeg twee minuten na rust al een goede mogelijkheid, maar Van der Sar kon redding brengen. Na matig verdedigen kon Bendtner in de 56e minuut met een verdediger in de rug Poulsen bedienen, waardoor het 1-1 werd.

Na de 1-1 nam Denemarken geleidelijk het initiatief over, waarbij meer kansen voor the Danish Dynamite ontstonden. Na een drievoudige wissel aan Nederlandse kant trok Nederland de wedstrijd weer naar zich toe, waarbij Sneijder na een pass van Robben de lat raakte. Na 73 minuten kwam Vennegoor of Hesselink vrij voor de goal, maar hij schoot tegen de keeper aan. In de rebound schoot Kuijt over. Even later raakte bij een verdedigende actie Andreasen bij de Denen geblesseerd. Vervolgens ging de wedstrijd uit als een nachtkaars, al kreeg Denemarken via Tomasson en Bendtner nog goede mogelijkheden.

Karakteristieken

Nederland - Denemarken
29’ Van Nistelrooij 1-0
56’ C. Poulsen 1-1

Toeschouwers: 34.000
Scheidsrechter: Chapron (Fra)
Stadion: Philips Stadion