Nederland akkoord met afschaffing clusterbommen

Nederland stemt in met de concepttekst voor het verdrag over de ban op clusterbommen waarover momenteel in Dublin onderhandeld wordt, zo stelt minister Eimert van Middelkoop vandaag.

Dit betekent dat Nederland geen clusterbommen meer zal overhouden, omdat ze ook afstand moet doen van de M261 voor de Apache-gevechtshelikopters.

Van Middelkoop noemt het verdrag van historische betekenis en een scherpe aanscherping van het humanitair oorlogsrecht. ''Met dit verdrag zal clustermunitie tot het verleden gaan behoren voor de landen die het zullen ondertekenen.'' Het ziet er naar uit dat het door veel landen zal worden ondertekend, ook door een aantal Navo-partners, zei Van Middelkoop.

Volgens zijn collega Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) trekt Nederland in de laatste fase van de onderhandelingen op met Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Volgens hem komt de tekst in de praktijk neer op een verbod op alle bestaande en bekende munitie. Verhagen is momenteel op werkbezoek in Israël. Hij hoopt dat het een groot effect zal hebben op het tegen gaan van leed door clustermunitie.

In de concepttekst die in Dublin ter tafel ligt staan scherpere criteria voor het toestaan van clusterbommen dan Nederland aanvankelijk wilde hanteren. Zo is de eis toegevoegd dat bommen niet meer dan vier kilo mogen wegen. Bovendien moeten de bommen aan alle criteria tegelijk voldoen. De ChristenUnie stelde dat onlangs nog voor als inzet voor de onderhandelingen, maar Van Middelkoop wilde daar niet aan.