Vrouw krijgt werkstraf voor belediging Verdonk

Een 20-jarige vrouw uit Maassluis is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot veertig uur werkstraf wegens belediging van Rita Verdonk. Het gerechtshof in Den Haag sprak de vrouw vrij van bedreiging, zoals eerder ook de politierechter had gedaan. Tegen de vrouw was tachtig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf geëist.

Yesil D. schreef Verdonk op 1 januari 2006 een brief waarin ze haar uitmaakte voor 'vieze hoer'. Zij uitte haar beledigingen aan het adres van de toenmalige VVD-minister uit frustratie. De vrouw hield Verdonk er persoonlijk voor verantwoordelijk dat de nieuwe echtgenote van haar vader niet uit Turkije mocht overkomen. Zolang de nieuwe vrouw er niet was, moest D. namelijk alle huishoudelijke taken op zich nemen. Haar vader zou haar als 'zijn sloofje' hebben gebruikt.

Volgens het Openbaar Ministerie had de vrouw de toenmalige minister voor Integratie en Vreemdelingenzaken ook bedreigd. Zo schreef zij dat Verdonk op 'de dodenlijst' stond. Maar volgens het hof moest die zinsnede in de context van de brief worden gezien, zoals ook de advocaat van D. had betoogd. Uit de context bleek dat de vrouw vooral gefrustreerd was, zo meende het hof.

Ook de politierechter achtte bedreiging eerder niet bewezen en legde D. alleen twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf op voor belediging. Ook toen was tachtig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf geëist. Het OM ging tegen de uitspraak van de politierechter in beroep.