Onrust in Anderlecht na sms'jes over skinheads

Na de 'rassenrellen' van vorige week tussen Noord-Afrikaanse jongeren (voornamelijk van Marokkaanse komaf) en hooligans van voetbalclub Anderlecht, is er nu onrust in de wijk door 'waarschuw sms'jes'.  In de  sms'jes worden Brusselse allochtone meisjes gewaarschuwd voor 'het geweld van de skinheads'.  Onduidelijk is echter wie er achter de waarschuwingen zit. Wel sturen allochtone jongeren de sms'jes massaal naar elkaar door.

De inhoud van één van de sms'jes luidt: ''Bericht aan gesluierde en niet-gesluierde vrouwen. Na de zware onlusten tussen skinheads en Marokkanen vragen we jullie om alle nodige veiligheidsmaatregelen te nemen om niet het slachtoffer van de agressie van skinheads te worden. (...) Vrouwen met een sluier zijn het belangrijkste doelwit. Neem dit bericht niet licht op, het is zeer serieus. Gelieve dit bericht door te sturen naar alle meisjes.''  In een andere boodschap wordt gesteld dat een Marokkaanse jongen van 11 jaar zou zijn vermoord door skinheads ''die geen Marokkaan zullen laten leven''.

De hooligans van Anderlecht ontkennen dat de berichten bij hen vandaan komen. ''Bij onze vereniging zijn mensen van alle rassen aangesloten'', zegt een anonieme woordvoerder van Brussels Casuals Services (BCS), de hooliganvereniging die vrijdag op de vuist ging met de allochtone jongeren.

De Brusselse politie benadrukt dat het geen skinheads waren die in Anderlecht tegenover de allochtone jongeren stonden, maar  voetbalhooligans van Anderlecht. Volgens jeugdbegeleidster Touria Aziz  is er in de perceptie van de allochtone jongeren echter geen verschil tussen hooligans en skinheads. '''Het gevoel dat bijna iedereen skinhead is, is wijd verspreid. Allochtone jongeren voelen zich benadeeld. Ze vinden dat ze geen kansen krijgen in onze maatschappij. Meisjes worstelen met het verbod op hoofddoeken op school.''

De politie tracht nieuwe incidenten in de wijk te voorkomen, die zoals gisteren al gemeld voor vandaag of vrijdag worden verwacht.

Ondertussen vordert het onderzoek naar de 'rassenrellen' traag, zo schrijft de Gazet van Antwerpen. De identificatie van de daders loopt vertraging op, omdat de meeste jongeren  niet uit Anderlecht komen. Alle beelden moeten gescreend worden en de informatie moet dan met andere politiezones gedeeld worden. Het aanklagen van de relschoppers zal daardoor lang gaan duren, is de verwachting.