Kleuter krijgt vier nieuwe buikorganen

Een 4-jarig jongetje heeft tijdens één operatie een nieuwe dikke darm, dunne darm, lever en alvleesklier gekregen. De transplantatie, die twaalf uur duurde, vond plaats in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Volgens het ziekenhuis maakt de kleuter het goed.

Het jongetje leed aan een zeldzaam aangeboren darmziekte, waardoor zijn darm geen voedingsstoffen kon opnemen. Hij was afhankelijk van kunstmatige voeding dat met een infuus werd ingebracht. Door infecties en een leverbeschadiging kon hij echter niet meer op die manier gevoed worden, meldt het UMCG. Daarop besloten de artsen de darmen en de lever te 'vernieuwen'. Omdat de alvleesklier tussen de organen lag, werd die ook getransplanteerd. De kleuter zal met zijn nieuwe organen voor het eerst op een normale manier kunnen eten.

Het gebeurde in Nederland niet eerder dat een kind een darmtransplantatie onderging. Een dunnedarmtransplantatie werd eerder wel bij een volwassen patiënt toegepast. Dat er naast de dunne darm en de dikke darm ook twee andere nieuwe organen in één keer in de buik werden geplaatst, is volgens een woordvoerder van het UMCG 'heel bijzonder'. Het Groningse ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Nederland dat alle vormen van orgaantransplantaties verricht.