Meer jonge drinkers in ziekenhuis

Steeds meer jongeren onder de zestien jaar belanden na drankmisbruik in het ziekenhuis. Tussen 2001 en 2006 steeg het aantal opnames van jongeren die te veel dronken met ruim 80 procent.

Dat staat in het Jaarbericht 2007 van de Nationale Drug Monitor dat minister Ab Klink (Volksgezondheid)  naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 2006 ging het om 482 gevallen, in 2001 gingen nog 263 kinderen met een aandoening die te maken had met drankgebruik naar een ziekenhuis voor opname of een dagbehandeling.

Vooral drinkende meisjes kwamen vaker in het ziekenhuis terecht. Bij hen is het aantal opnames meer dan verdubbeld (135 procent). Onder jongens gaat het om een stijging van meer dan de helft (59 procent).

Het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandde met een drankprobleem is de laatste jaren gestegen. Na een stabilisatie tussen 2004 en 2005, is het aantal opnames daarna weer met 7 procent gestegen tot 4855 in 2006. Dan gaat het vooral om drankmisbruik (32 procent), gevolgd door een door alcohol veroorzaakte leverziekte (28 procent).

Al jaren wordt gewaarschuwd voor het toenemend drankmisbruik door jonge mensen. Het kabinet kondigde vorig jaar al nieuwe maatregelen aan, zoals het strafbaar stellen van bezit van alcohol onder de zestien jaar. Gemeenten mogen gaan experimenteren met het verhogen van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol van zestien naar achttien jaar. Ook komt er een proef met poliklinieken waar jongeren met drankproblemen terecht kunnen.