VVD haalt cartoons Nekschot naar Tweede Kamer

Het omstreden werk van Gregorius Nekschot, Soorah Hera en Ellen Vroegh moet komen te hangen in de fractiekamer van de VVD in het Tweede Kamergebouw. De liberalen openen hiertoe een zogeheten vrijdenkersruimte, maakte fractieleider Mark Rutte dinsdag bekend.

De cartoonist Nekschot werd twee weken geleden opgepakt omdat zijn tekeningen zouden aanzetten tot discriminatie. Geen enkel museum of galerie wil de foto's van Soorah Hera exposeren waarop twee Iraanse homo's met maskers van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali zijn te zien. En de gemeente Huizen besloot vorige week om schilderijen met ontblote vrouwen van de kunstenares Ellen Vroegh te verhangen na klachten van moslims.

Een motie van Rutte en Geert Wilders (PVV) om het werk van deze kunstenaars een 'mooie plek' te geven in het publieke gedeelte van het gebouw van de Tweede Kamer werd dinsdag verworpen. Hierop besloot Rutte om zijn fractieburelen open te stellen als expositieruimte 'voor kunstenaars, columnisten en cartoonisten die op de een of andere manier met censuur te maken krijgen'. Het initiatief wordt volgens de VVD gesteund door de PVV.

Rutte wil aangeven dat zijn partij pal staat voor de vrijheid van meningsuiting. "Een vrijdenkersruimte binnen de muren van de Tweede Kamer is bij uitstek de manier om dat te doen." Met Nekschot, Hera en Vroegh is inmiddels contact gezocht. Nekschot heeft volgens de VVD 'positief en met enthousiasme' gereageerd.