Kerk gelooft niet in brandmelders

Helaas voor de Hoogeveense gereformeerden, maar hun kerk de Vredehorst zal er toch aan moeten geloven. De bezwaarschriftencommissie heeft aan het college van burgemeester en wethouders van de Drentse plaats geadviseerd dat ook de kerk aan de brandveiligheidseisen moet voldoen. En dus zullen er in de kerk brandmelders, sirenes en stalen kabelgoten moeten worden aangelegd.

Het kerkbestuur diende bezwaar in wegens 'verminking van het gebouw'. Helaas voor hen zijn hun gebeden niet gehoord. Uiterlijk halverwege december moet het gebouw aan alle veiligheidseisen voldoen, anders trekt de gemeente de vergunning in.

Een flinke domper voor de kerk, want zo'n brandveiligheidsinstallatie kost maar liefst twintigduizend euro. Het kerkbestuur, dat liever voor andere zaken met de collectezak rondgaat, noemt de brandmelders een 'nutteloze investering'. Volgens hen hebben ze niets te vrezen, want de afgelopen twintig jaar brak er in de 3500 kerken in ons land 'slechts 31 keer' brand uit, waarbij er bovendien niemand gewond raakte.

Volgens de kerk zou de Vredehorst zo goed als onbrandbaar zijn. Zo zijn de vloeren van beton, de gevels van baksteen en de dakplaten van vuurvast materiaal. "Als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam zijn de eisen te ver doorgeschoten", vindt de kerk. Ook wil het bestuur geen lelijke kabelgoten in hun kerk en kunnen ze de kosten niet ophoesten.

De bezwaarschriftencommissie is echter onverbiddellijk. Volgens hen kunnen de protesten niet leiden tot het bijstellen van de voorwaarden in de gebruiksvergunning. De vergunning zou namelijk zijn gebaseerd op besluitvorming in de Tweede Kamer en de gemeenteraad. Daarnaast zouden de vele zaaltjes in de kerk de mogelijkheid van ontheffing in de weg staan.