Ook 'serieuze' acties tegen paddoverbod

De stichting Legalize gaat ook serieuzere acties onplooien om het verbod op paddo's van tafel te krijgen. "Wij zijn wel heel erg van de ludieke acties om aandacht te vragen voor het probleem. Maar we gaan ook wel serieuzere dingen doen, al is het moeilijk. We zitten met een vrijwilligerstekort, maar we willen nog wel actie voeren bij coffeeshops en scholen. Verder zijn we ook met kamerleden in gesprek. Zo willen we aandacht vragen voor het probleem", zo zei Has Cornelissen van de stichting gisteravond in FOK!radio .

Vorige week berrichte FOK! al over een ludieke actie die de stichting had gehouden. Over het hele land werden miljarden paddo-sporen uitgestrooid. Veel FOK!kers stoorden zich aan die actie. "Het zal niet zo zijn dat er straks miljoenen paddo's te vinden zijn hoor. Als er 100 uitkomen, is dat veel", zo stelt Cornelissen gerust.

Het kabinet is, met CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid voorop, van plan om 186 paddestoelen te verbieden. Volgens Klink kan het gebruik van de paddo's tot levensgevaarlijke incidenten leiden. Volgens Has Cornelissen is een verbod niet de oplossing. "Legalize is voorstander van het verder reguleren van paddo's. Een vergunningstelsel is zeker wenselijk." Volgens de stichting ontbreekt het aan voorlichting. "De dealer is nu je voorlichter en dat is toch eigenlijk niet de bedoeling. Die voorlichting kan op een veel betere manier."

In de Tweede Kamer is er nu een meerderheid voor het verbod. "Maar het is een nipte meerderheid", zegt Cornelissen. "Door de kamerleden actief aan te spreken hopen we het tij te keren." Verder hoopt de stichting dat meer vrijwilligers zich willen inzetten tegen het verbod. "Veel mensen zijn het met ons eens, maar er tijd in steken willen ze dan weer niet."

Dat mensen het met de stichting Legalize eens zijn klopt wel. Luisteraars van FOK!radio zijn in grote meerderheid tegen het verbod. Zo'n 550 mensen stemden op een poll (rechts onder in beeld) met de vraag of paddo's verboden moeten worden. De helft stemden op 'Slecht plan. Laat mensen toch lekker'. Op nummer twee staat 'Rot toch op met je verboden!' met 39 procent. In totaal is 89 procent dus tegen het verbod. Zeven procent vind het wel een goed idee, omdat paddo's nu eenmaal slecht voor je zijn. Drie procent vind dat 'kuthippies' hun mond moeten houden en zijn dus ook voor een verbod. 1 procent heeft geen mening.

Het hele gesprek met Has Cornelissen van de stichting Legalize terug luisteren kan hier (uur 1, op 30 minuten).