Vrouwen niet blij met condoom en pil

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Rutgers Nisso Groep (RNG), blijkt dat ongeveer 75 procent van de vrouwen niet tevreden is met de pil en het condoom. Ondanks dat andere voorbehoedsmiddelen populairder zijn, worden pil en condoom toch het meest gebruikt. Volgens de ondervraagden is dit vooral te wijten aan slechte voorlichting.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd via internet, bracht naar voren dat de meeste vrouwen onbewust kiezen voor de pil of het condoom, omdat ze simpelweg niet of nauwelijks geïnformeerd zijn over alternatieven. Betere voorlichting over het juiste gebruik van anticonceptiemethoden zou kunnen leiden tot het gebruik van alternatieven en zou ook het aantal ongewenste zwangerschappen kunnen terugdringen.

De ondervraagde vrouwen zijn over het algemeen veel beter te spreken over alternatieve voorbehoedsmiddelen, zoals de Nuvaring, prikpil, sterilisatie en hormoonspiraal. Laatstgenoemde komt bij de nieuwere methoden als beste uit de bus. Sterilisatie staat van alle methoden op nummer één; zeventig procent beoordeelt dit positief.

Volgens RNG begint een goede voorlichting en informatieverschaffing bij de huisarts. De arts zou vervolgens begeleiding bij de keuze van de vrouw moeten geven. Dit jaar wordt er een hulpmiddel ontwikkeld dat hulp biedt bij de uiteindelijke keuze.