Woning Job Cohen streng beveiligd

De politie heeft de beveiliging van Job Cohen's woning opgekrikt. Zo is er een zogenaamde bewakingscontainer neergezet, waarin enkele agenten constant de wacht houden. Dat maakte een woordvoerder van de Amsterdamse politie vandaag bekend.

Zondag gooiden krakers stenen door de ruiten van de ambtswoning. Ook bij het stadhuis gingen ruiten aan diggelen. De langharige werkschuwen waren ontevreden en boos, nadat de politie zaterdagochtend vijf kraakpanden in de Eerste Oosterparkstraat ontruimde. Daarbij werden 51 krakers opgepakt. In de panden die zaterdag ontruimd werden, zijn onder andere vlindermessen, honkbalknuppels en een gaspistool aangetroffen. Vier van de 51 aangehouden personen zitten nog steeds vast.

De politie is ook in de rest van de stad "extra oplettend", zo zegt de woordvoerder. Wat "extra oplettend" betekent, wilde hij niet zeggen. In de nacht van maandag op dinsdag bleven ongeregeldheden uit, en met de maatregelen die vanaf vandaag kracht hebben, probeert de politie een tweede voorval te voorkomen.

De burgemeester uitte gisteren al zijn ongenoegen over de 'aanvallen'. "Ik ben er heel kwaad om", aldus Cohen. "De kraakbeweging gooit hiermee zijn eigen ruiten in. Ook al ben je het niet eens met de beslissing, dan nog is deze actie ongeoorloofd." De krakers zelf vonden de actie van zaterdagochtend juist ongeoorloofd, nodeloos gewelddadig en omstreden.

Er kan weer in alle rust thee gedronken worden in Huize Cohen.