Nieuwe wet leidt tot verdubbeling echtscheidingen

Door een nieuwe scheidingswet die negen maanden geleden in België van kracht  is gegaan, zijn het aantal scheidingen verdubbeld. Sommige rechtbanken zien zelfs een stijging van 60 tot 75 procent. Griffier Julien Beekman bevestigt: "Onder Franstaligen ligt het stijgingspercentage zelfs op 75 procent."

De nieuwe wet maakt scheiden voor Belgen gemakkelijker. Dit betekent volgens Tony Heeren van de rechtbank van Hasselt echter niet dat er twee keer zo veel mensen besluiten het huwelijk te beëindigen: "De nieuwe echtscheidingswet maakt het koppels een stuk makkelijker om te scheiden. Dit zet veel mensen die twijfelen aan om de stap daadwerkelijk te nemen. Maar tegelijk zijn er ook veel 'oude' rechtszaken die opnieuw ingediend worden."

Tot september 2007 konden koppels zonder onderlinge toestemming alleen scheiden als één van hen aan kon tonen dat de partner een 'fout' had begaan. Ellenlange procedures waarbij overspel, mishandeling of gewelddadig gedrag aangetoond moesten worden waren het gevolg. In de nieuwe wet hoeft alleen aangetoond te worden dat je al meer dan één jaar op een ander adres dan je partner woont. Wanneer beide partners een scheidingsaanvraag indienen is zes maanden al voldoende.

Door de stijging in het aantal aanvragen voor scheidingen is de werkdruk voor de rechters enorm toegenomen. Om alle zaken binnen een redelijke termijn af te kunnen handelen moeten nieuwe rechters aangetrokken worden.