AT haalt GSM-jammers weg bij Gouden Kooi-terrein

Het Agentschap Telecom heeft bij de Gouden Kooi-villa in Eemnes drie zogenoemde ‘gsm-jammers’ in beslag genomen. Het AT kwam de stoorzenders op het spoor na klachten van KPN en Vodafone. Die meldden dat er in Eemnes deels geen bereik was.

De jammers waren door de televisiemakers ingezet om te voorkomen dat vanaf de opnamelocatie de resultaten van de halve finale van de Gouden Kooi voortijdig zouden lekken. "Die werd twee dagen voor uitzending opgenomen, we wilden het geheim houden", aldus een woordvoerster van RTL. "Het productieteam zette ze inderdaad in, maar was zich van geen kwaad bewust''.

Met zo'n apparaatje van circa 100 euro - soms niet groter dan een gsm - kun je iedere mobiele telefoon binnen een straal van één tot tientallen meters het zwijgen opleggen. In de VS, waar de jammers steeds populairder worden, zijn kopers van de gsm-jammers onder meer cafébazen, kapperzaken, theateruitbaters, buschauffeurs, mensen die een toespraak houden en acteurs. Maar ook gewoon frequente gebruikers van het openbaar vervoer die zich storen aan luidruchtige bellers zijn afnemers.

Het gebruik van een jammer is illegaal. Het zendt namelijk een signaal uit op een frequentie die aan gsm-operatoren toebehoort. Extra reden om jammers te verbieden is bovendien de veiligheid. Criminelen kunnen met een jammer namelijk het telefoonverkeer naar politie of hulpdiensten lamleggen.


Met dank aan F4T4L_3RR0R voor de submit.