Temperatuur schiet woensdag omhoog

Het KNMI meldt dat de temperatuur deze week een opmerkelijk snelle koers omhoog gaat maken. Lokaal kan het woensdag zelfs tegen de 30 graden worden. De warmte ontaardt waarschijnlijk in (onweers)buien, maar ook na de buien blijft het warm.

De broeierige lucht die wordt aangevoerd is afkomstig uit Afrika en staat garant voor hoge temperaturen tot op grote hoogte in de atmosfeer. In het noorden van Afrika is het nu tussen de 37 en 42 graden. Zondag noteerde In-Salah (Algerije) 43 graden, Abu Dhabi 43 graden, Riyadh 45 graden en Mekka 48 graden.

Zo warm zal het in Europa (gelukkig) niet worden. maar landen als Oostenrijk en Duitsland krijgen volgens de verschillende weerdiensten wel te maken met temperaturen tussen de 30 en 33 graden. Dat is in de buurt van de recordwaarden voor de maand mei.

Overigens is het in Nederland in mei wel eens flink warmer geweest dan 30 graden. Het KNMI noteerde op 25 mei 1922  in Gemert en Sittard 35,6 graden. In de Bilt werd het eind mei 1922 enkele dagen achtereen tussen 32 en 34 graden, de vroegste hittegolf ooit.

Mei 2008  wordt wel één van de warmste en zonnigste ooit.