Protestgolf over dode kangoeroes in Canberra

Een week geleden viel het besluit dat vierhonderd kangoeroes afgeschoten moesten worden in Canberra, Australië. De hoofdstad ondervond hinder van de kangoeroes. Op een oud defensieterrein groeide de kangoeroepopulatie dusdanig, dat ze zeldzame diersoorten wegjaagden. Vorige week is men begonnen met het afknallen van de rondhopsende hoopjes geluk. "Dat gebeurt zo pijnloos mogelijk", meldt de regering.

Een internationale golf van verontwaardiging is het gevolg. Ex-Beatle Paul McCartney, die zich heden propageert als dierenvriend, protesteert heftig tegen "de zinloze slachting". Het verzet wordt geleid door Pat O'Brien, een bekende Australische milieuactivist, die wekenlang voor de ingang van het terrein heeft geprotesteerd. Hij en zijn beweging vragen om herplaatsing van de kangoeroes in een geschiktere omgeving. Dat wil de regering niet, omdat dat naar eigen zeggen 2,1 miljoen euro zou gaan kosten.

"Klinkklare nonsens", zegt O'Brien. Hij houdt zich al tientallen jaren bezig met kangoeroes, en raamt de kosten op 420.000 euro. "Het afschieten gebeurt verre van pijnloos, zoals de regering beweert. Het is een afschuwelijk bloedbad."

De klaagzang in Canberra is tamelijk bizar te noemen. Australiërs doden per jaar vier miljoen kangoeroes voor het vlees en de leer. Ze consumeren zelf, en exporteren naar de EU en Rusland. De wet staat in Australië toe dat babykangoeroes uit de buidel van de doodgeschoten moeder geplukt worden, waarna ze met het koppie tegen de trekhaak doodgeslagen worden.

Australiërs zijn overigens wel altijd snel met het veroordelen van de seizoensgebonden Japanse walvisvaart. "Het afschieten van kangoeroes in Canberra staat symbool voor de manier waarop Australië zijn dieren afslacht", zegt O'Brien. "Mensen snappen niet dat zoiets kan gebeuren in de hoofdstad van Australië."