Ramen ingegooid bij Job Cohen

Bij de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen zijn dit weekend diverse ruiten ingegooid. Ook een aantal ramen van een gebouw van woningcorporatie De Key ging aan diggelen.  Tevens werden ramen ingegooid van het stadhuis.

De ramengooi-actie komt voort uit ongenoegen in de krakerswereld over de ontruimingen van een aantal kraakpanden zaterdagochtend aan de 1e Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost. Die panden zijn eigendom van De Key.

Bij de ontruimingen, die volgden op gevechten tussen de politie en krakers na  klachten over geluidsoverlast, werden 51 krakers gearresteerd. Veel van hen zijn afkomstig uit Engeland, Italië en Oostbloklanden als Polen.

Op de linkse actiesite Indymedia wordt het ramengooien geclaimd, onder de strijdkreet ''Zij hebben de macht, wij hebben de nacht!  Kraken gaat door''.  Ook staat er een verslag over de ontruiming.

De schade aan de ambtswoning van Cohen valt overigens mee, omdat de ramen daar zijn voorzien van gepantserd glas.

Update: 14.19 uur
Burgemeester Cohen vindt dat de krakers met het ingooien van de ramen, hun eigen ruiten hebben ingegooid, zo meldt de hoofdstedelijke zender AT5. Volgens Cohen heeft het vernielen van ramen "niets met kraken te maken''.

Een reactie op Indymedia stelt dat Cohen zich eerst maar eens moet verdiepen in de geschiedenis van de kraakbeweging, voordat hij zoiets zegt. Zogenaamde 'scherventochten', zoals krakers het vernielen van ramen noemen, zijn namelijk een al decennia oude traditie in Amsterdam.

Het Parool schrijft vandaag dat de politie bij de ontruimingen van de kraakpanden aan de 1e Oosterparkstraat op een aantal wapens is gestuit:  twee honkbalknuppels, een klewang (kapmes), een ploertendoder, twee vlindermessen, een gaspistool, twee busjes pepperspray, scherpe munitie, een boksbeugel, een schietpen voor waarschuwingspijlen en een stuk hout met een handvat en spijkers.

Commissaris Hans Schönfeld noemt de vondst van de wapens afschuwelijk. ''Dit is crimineel en heeft niets met de oorspronkelijke doelstelling van kraken te maken. Waar zijn de krakers mee bezig?''

Van de 51 gearresteerde krakers waren er maar 16 Nederlander. De overige arrestanten komen uit Turkije, Italië, Griekenland, Polen, Brazilië, Zuid-Afrika, Tsjechië, Duitsland en Ierland. Krakerswoordvoerder David is boos over deze berichtgeving: ''De meesten zijn burgers van de EU. Ze zijn hier niet illegaal en hebben recht op een woning. Als ze hun mond opendoen, worden het opeens vervelende buitenlanders.''

Dat Cohens ambtswoning is belaagd, komt voort uit frustratie en ongenoegen, aldus David. ''Cohen heeft duidelijk een fout gemaakt.'' De panden hadden volgens hem niet zomaar mogen worden ontruimd, omdat ze naar mening van de krakersbeweging nog niet op de nominatie stonden om ontruimd te worden.