'Zorgen over toenemend racisme in Nederland'

De parlementen van Aruba en de Nederlandse Antillen zijn 'bezorgd' over het toenemend racisme tegen Antillianen en Arubanen in Nederland. Het beleid van Nederland in de richting van Antillianen en Arubanen wordt 'ten stelligste' verworpen.

Dat heeft Statenlid Eunice Eisden gisteren verklaard. De twee parlementen hebben afgelopen week op St. Maarten vergaderd in het kader van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK). Begin volgende maand overleggen de twee parlementen samen met een vertegenwoordiging van de Nederlandse parlementariërs.

De kritiek van de Antilliaanse en Arubaanse delegaties zal dan worden overgebracht. Beide delegaties hebben nu alvast 'met kracht' afstand genomen van de 'discriminatoire maatregelen' die in Nederland worden genomen tegen de aldaar wonende Antillianen en Arubanen. De Verwijsindex Antillianen (VIA) voor Antilliaanse jongeren noemen ze 'onnodig'.

Eisden verwijst naar het eerder dit jaar uitgebrachte raport van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI). Hierin wordt Nederland aangeraden zijn beleid ten opzichte van Antillianen te herzien. "We willen tijdens het aankomende POK dan ook een ontmoeting van de Europese commissie, omdat het gehele Nederlandse beleid met betrekking tot Antillianen niet gericht is op integratie maar het op zwart maken van deze kleine bevolkingsgroep. Dat willen we aan de kaak stellen."