Congo roept ambassadeur in België terug

Congo heeft zijn ambassadeur in Brussel teruggeroepen nadat België er bij zijn voormalige kolonie op had aangedrongen meer te doen tegen de corruptie. Ook het Congolese consulaat in Antwerpen is gesloten. Dat staat in een verklaring die het kantoor van premier Yves Leterme zondag naar buiten heeft gebracht.

Minister van buitenlandse zaken Karel de Gucht zei vorige week dat België de morele plicht heeft kritisch te zijn tegenover de ontwikkelingen in Congo. De relatie tussen Congo en zijn voormalige kolonisator kwam vorige maand onder druk te staan door een stukgelopen overleg tussen De Gucht en president Joseph Kabila. De minister zei daar dat Congo zijn reputatie op het gebied van corruptie en mensenrechten moet verbeteren. Kabila noemde die opmerkingen arrogant en bemoeizuchtig en zei dat Congo België in zou ruilen voor China als belangrijkste handelspartner.

Binnen België zijn de meningen verdeeld over hoe om te gaan met Congo, dat in 1960 onafhankelijk werd. Premier Guy Verhofstadt blokkeerde vorig jaar tot ongenoegen van sommige partijen een bezoek van koning Albert aan Kinshasa en plannen om Kabila een eretitel van de Belgische militaire academie te geven.

De arrestatie van de Congolese oud-vicepresident Jean-Pierre Bemba zaterdag in Brussel op verdenking van oorlogsmisdaden staat voor zover bekend los van de verslechterde betrekkingen tussen beide landen. Bemba werd opgepakt op grond van een door het Internationaal Strafhof in Den Haag uitgevaardigd arrestatiebevel.