Russische winnaar Songfestival ziet droom uitkomen

Dima Bilan is dolblij dat hij zaterdagavond de 53e editie van het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. "Mijn eigenlijke naam is Victor", vertelde de Rus na afloop van het liedjesfestijn in de Servische hoofdstad Belgrado. "Dat staat voor Victory, overwinning. En zo voel ik het ook: het is ongelooflijk."

De 26-jarige Rus, die het Europese publiek voor zich won met het nummer 'Believe', liet weten dat het niet gemakkelijk was om te winnen. "Er deden dit jaar zo veel landen mee", vertelde hij. "Mijn team heeft me de hele tijd bijgestaan en dat was niet altijd even gemakkelijk. Maar we bleven geloven in elkaar. En hoewel er mensen zeiden: 'je kunt een rivier niet twee keer nemen', is het ons dus toch gelukt." Twee jaar geleden werd de donkerharige zanger op het Songfestival nipt verslagen door de Finse hardrocksensatie Lordi.

Bilan is bezig een album op te nemen in zowel het Russisch, Engels als Spaans. Hij werkt samen met de Amerikaanse topproducer Timbaland en zijn team. "Ze hebben het erg druk, maar de award voor het beste liedje gaat naar Jim Beanz", riep de zanger.

Vanaf woensdag reist Dima Bilan ruim een week langs acht Europese landen op de Winner's Victory Tour. Vanuit Rusland gaat de reis naar Finland, Zweden, Noorwegen, Ierland, Engeland, België en Frankrijk, om af te sluiten in San Marino, dat dit jaar voor het eerst meedeed aan het evenement.