'Moord station Alkmaar was wel eerwraak'

De moord op de 24-jarige Turks-Koerdische rechtenstudente Zeynep Boral, die vorig jaar juni in Alkmaar op het centraal station  werd doodgeschoten, was wel degelijk een vorm van eerwraak. Haar 28-jarige neef Serdar schoot haar dood en pleegde meteen daarna zelfmoord op het station.  Serdar en Zeynep waren na een huwelijk van vier jaar pas gescheiden

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vertelde de Tweede Kamer dit jaar nog dat het geen eerwraak betrof, maar gewoon een relatiedrama. De politie trof geen blaam, want die hadden conform het protocol huiselijk geweld gehandeld. Familieleden en bekenden van het slachtoffer, onder wie haar moeder, zeggen vandaag in NRC Handelsblad echter dat het wél eerwraak was. Deskundigen delen die conclusie van de familie.

Zeyneps moeder Raife Boral had de politie al eerder gewaarschuwd dat er sprake was van een eerprobleem. De politie bevestigt dit. ''De opmerkingen van de moeder zijn indertijd niet nader onderzocht. Wat wij zagen, waren twee mensen die problemen hadden puur vanwege een slecht huwelijk”, aldus een woordvoerder van de politie.

Vrienden van het slachtoffer zeggen dat de dader door zijn familie onder druk werd gezet zijn vrouw weer terug te winnen. Daarbij werd ze meerdere malen met de dood bedreigd. Eerwraakexpert Sezai Aydogan vindt dat de politie de signalen van de moeder serieuzer had moeten nemen: ''Ze hebben het gevaar onderschat.'' Ook sociaal antropoloog Martin van Bruinessen zegt dat het ''wel degelijk'' een eremoord betreft.

Of een en ander nog politieke gevolgen krijgt, is onbekend. CDA-bewindsman Hirsch Ballin zei in maart tegen de Tweede Kamer dat er geen aanwijzingen waren voor eerwraak en wees en passant een voorstel van de PvdA, voor onafhankelijk onderzoek, af.