Vlaamse tieners plegen zelfmoord voor ogen medescholieren

Twee Vlaamse tieners hebben gisteren, afzonderlijk van elkaar, voor de ogen van hun medescholieren zelfmoord gepleegd. Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vandaag.

Aan het begin van de middag sprong een 17-jarige student van het Koninklijk Atheneum in Denderleeuw uit het raam van de tweede verdieping van zijn school. Hij is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij later aan zijn verwondingen is overleden. Over zijn motieven is nog niets bekend. Leerlingen van de school zijn door de directie en leerkrachten opgevangen.

Een andere dramatische gebeurtenis speelde zich later op de middag af in Antwerpen. Hier sprong een 14-jarig meisje voor de ogen van haar broer en medeleerlingen van een flatgebouw. Zij was op slag dood. Over haar motieven is eveneens niets bekend. Ze was die dag net terug gekomen van een schooluitstapje en was volgens medeleerlingen opgewekt.

Vlaanderen staat bovenaan in de Europese top voor wat betreft jongeren die een zelfmoordpoging doen. Eén op de tien geeft toe minstens één keer een zelfmoordpoging te hebben ondernomen om redenen als een slecht contact met de ouders, slechte schoolresultaten, pesterijen, liefdesverdriet of ruzies.

Meisjes ondernemen drie keer vaker pogingen dan jongens, maar bij jongens is een poging vaker fataal. Volgens de meest recente cijfers sterven er elk jaar vijftig Vlaamse jongeren door zelfmoord, bijna een per week.