Dr. Smalhout: 'Moslims intolerant'

Bekend anesthesist en voorvechter van de Joodse zaak, professor doctor Bob Smalhout, heeft zich in zijn column in de zaterdageditie van de Telegraaf scherp uitgelaten over het al dan niet korte lontje van een gedeelte van de Hollandse moslims.

Smalhout noemt het beestje bij zijn naam en baseert op concrete voorbeelden zijn eindoordeel. Moslims klaagden afgelopen week tegen Almeerse bouwvakkers dat zij er 'te bloot' bij zouden lopen. Ook werden op een tentoonstelling in Huizen twee schilderijen met abstracte afbeeldingen van naakte vrouwspersonen weggehaald, nadat enkele moslims zich hadden beklaagd.

Volgens Smalhout "staan deze gebeurtenissen met elkaar in verband. In toenemende mate tracht de allochtone moslimgemeenschap ons, als westerse burgers, hun vaak intolerante normen en waarden op te dringen."

Smalhout noemt vervolgens nog een reeks voorvallen als de fatwa op Salman Rushdie, en het (bijna) zwichten van onze regering onder Saoedisch-Arabische invloed toen in de eighties de controversiële film De dood van een prinses uitkwam. Ook werd in 2001 de musical 'Aisja en de vrouwen van Medina' na klachten van Rotterdamse moslims geweerd uit de schouwburgen.

Verder hebben we nog te maken met de angstcultuur die als voorbeelden Van Gogh, Hirsi Ali en Wilders ongewild tot voorvechters van de Nederlandse cultuur heeft gemaakt, stelt Smalhout.

Smalhout concludeert met het quoten van Winston Churchill, die op zijn 24e -in 1899- al schreef: "Deze religie verlamt de sociale ontwikkelingen en brengt nietsontziende agressievelingen voort." Smalhout: "De echte intolerantie ligt niet aan de Nederlandse zijde, maar aan de kant van het fundamentalisme. In 2006 in Elsevier zo treffend beschreven: 'Als godsdienstige gevoeligheid vermomde onverdraagzaamheid.'"

Aangaande de zaak Nekschot schreven deze week onder andere FOK!columnisten Danny, SunChaser, MarkVerver, binsmeister en petertjeprik al een kritische noot.