'Calabrische maffiabaas' Nirta opgepakt

In een ondergrondse bunker in het Calabrische dorp San Luca is vrijdag de veronderstelde maffiabaas Guiseppe Nirta gearresteerd. De 68-jarige Nirta zou aan het hoofd staan van de Calabrische clan die betrokken was bij de moord op zes Italianen bij een restaurant in Duisburg, vorige zomer. Nirta staat op de lijst van de honderd gevaarlijkste voortvluchtigen van het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken.

De moordpartij in Duisburg had te maken met een vete binnen de 'ndrangheta, zoals de Calabrische maffia wordt genoemd. Volgens Italiaanse media is Nirta de schoonvader van Maria Strangio, die twee jaar geleden met kerst werd vermoord. Strangio was getrouwd met een zoon van Nirta, een maffiabaas. Tien dagen na de moord op Strangia werd als vergelding een lid van een rivaliserende clan gedood. Nirta werd in verband met deze moord gezocht. De moorden in Duitsland moeten in het licht van deze vete worden bezien.

De 'ndrangheta stamt uit het midden van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit bloedverwanten. De organisatie telt vermoedelijk tussen de vijftig en tweehonderd clans en heeft tussen de zes- en zevenduizend leden.