Bijna helft bevolking vindt Nederland te klagerig

Bijna de helft van de bevolking is het eens met premier Jan Peter Balkenende als hij zegt dat Nederlanders te veel klagen. Zo'n 45 procent kan zich wel vinden in de opmerkingen van de minister-president. Ongeveer 53 procent is het niet eens met Balkenende. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond onder twaalfhonderd respondenten.

Woensdag gaf Balkenende toelichting op zijn 'verantwoordingsbrief' over het kabinetsbeleid in het afgelopen jaar. Hij hekelde daar de 'klagerigheid' die volgens hem de toon van het publieke debat bepaalt. SP-leider Jan Marijnissen en D66-leider Alexander Pechtold namen het de premier donderdag kwalijk dat hij de Nederlandse bevolking negativisme verweet. Balkenende ontkende donderdag dat te hebben gezegd. Het ging hem 'erom te zeggen dat wij moeten ophouden vooral te focussen op de dingen die niet goed gaan'.

Kiezers van ChristenUnie, CDA en GroenLinks zijn het in meerderheid met Balkenende eens. De PvdA-kiezers zijn verdeeld, en mensen die hebben gestemd op de SP, PVV zijn het in grote mate niet met hem eens.

Bijna acht op de tien respondenten vinden dat Nederlanders terecht klagen over de kwaliteit van het onderwijs en over de ouderenzorg. Files staan met 72 procent op de derde plaats. Bij 21 onderwerpen die respondenten kregen voorgelegd is er een meerderheid die stelt dat er terecht wordt geklaagd.