Fotograaf Cornell Capa (90) overleden

Cornell Capa, een pionier in de fotojournalistiek en broer van een van de oprichters van het befaamde fotopersbureau Magnum, Robert Capa, is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het door hem opgerichte Internationaal Centrum voor Fotografie (ICP) vrijdag gemeld. Hij leed aan de ziekte van Parkinson en stierf thuis in New York een vredige dood.

Cornell Capa werkte van 1946 tot 1954 als huisfotograaf voor het magazine Life. Daarna trad hij in dienst van het in Parijs gevestigde Magnum, dat hij zelfs een tijdje leidde. Behalve zijn broer stonden ook Henri Cartier-Bresson en andere fotografen aan de wieg van dit legendarische bureau.

De in Budapest als Cornell Friedman geboren fotograaf is het meest bekend geworden door zijn sprekende foto's over sociale onderwerpen, zoals geestelijk gehandicapte kinderen en de teloorgang van inheemse culturen in Latijns Amerika. Hij zou als eerste de term 'bezorgde fotografie' hebben gebruikt, waarmee hij aan wilde geven hoe foto's sociale dilemma's ter discussie kunnen stellen.

Hoewel hij aanvankelijk een carrière als arts ambieerde, werd Cornells interesse voor fotografie gewekt door zijn broer Andrei, die als Robert Capa wereldberoemd werd met zijn fotoreportages van oorlogen. Hij kwam om het leven toen hij in 1954 in het toenmalige Indochina op een landmijn liep.

In 1974 richtte Capa het ICP op, volgens velen de kroon op zijn werk. In eerste instantie diende dit midden in Manhattan gevestigde complex als magazijn voor zijn broers fotoarchief, maar in de loop van meer dan dertig jaar werden duizenden fotografen in de gelegenheid gesteld om hun werk hier te exposeren.