Commotie na weghalen schilderijen Huizen

Ja ja, dat was gisteren schrikken voor de gemeente Huizen. Nadat De Telegraaf op de voorpagina had gemeld dat een aantal schilderijen van kunstenares Ellen Vroegh - waarop figuratieve blote borsten zijn te ontwaren - waren verwijderd uit de hal van het gemeentehuis na klachten van een aantal mannelijke moslims, regende het telefoontjes op het gemeentehuis, waarin om tekst en uitleg werd gevraagd. ''We kregen van alles over ons heen, ongenuanceerde meningen en zelfs bedreigingen. Veel bellers verwijten ons dat we onze oren laten hangen naar moslims'', aldus een woordvoerder.

De gemeente zag zich daarom genoodzaakt later die dag met een persbericht te komen. Volgens dat bericht waren de schilderijen niet alleen weggehaald na klachten van bezoekers, maar ook van enkele baliemedewerksters. Ook was de gemeente niet zo blij dat de kunstenares de media had opgezocht. ''Mevrouw Vroegh heeft gemeend de publiciteit te zoeken, omdat zij van mening is, dat zij in haar werk wordt gediscrimineerd. De gemeente neemt hier nadrukkelijk afstand van. De gemeente is van oordeel, dat ongeacht afkomst, geloof, religie of welke andere overtuiging dan ook, geluiden uit de samensamenleving dan wel geluiden vanuit het eigen personeel dienen te worden gerespecteerd.''

Kunstenares Vroegh zegt dat één van verplaatste doeken hét topstuk was van haar expositie; het moderne figuratieve schilderij van twee dansende, naakte vrouwen.  Dat moet de verzinnebeelding voorstellen van twee culturen die elkaar de hand reiken.

De gemeente Huizen blijft erbij dat van censuur geen sprake is. Al na een halve dag bleek dat een aantal moslims zich had beklaagd over twee figuratieve naaktschilderijen. ''Niet iedereen kan bepaalde kunst waarderen maar burgers die bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs willen verlengen, worden er wel mee geconfronteerd. Wat is erop tegen om de schilderijen dan in een andere gang te hangen?''

Vroegh benadruk vandaag dat ze geen moslimhater is. ''Maar het kan niet zo zijn dat van moslimkant wordt verteld wat wij moeten doen.'' Dat ook het baliepersoneel zich over de naakten zou hebben beklaagd, is volgens Vroegh een argument dat er met de haren is bij gesleept om ''de druk op de moslimgemeenschap af te zwakken''.

De lokale raadsfractie van de VVD in Huizen wil inmiddels dat de schilderijen weer worden teruggehangen. "Dit is een aantasting van de vrijheden. De schilderijen zijn geen pornografisch materiaal en daarom moeten ze terug naar hun oude plek", zegt fractievoorzitter Carel Bikkers.  In De Telegraaf reageert vandaag de beroemde beeldhouwer Kees Verkade op de commotie met de woorden: ''Waar gaan we naartoe? Gaan een paar mensen zeggen hoe het moet?"

De Telegraaf zegt verder overstelpt te zijn met reacties van lezers.  Ook de FOK!kers wisten gisteren het reageerveld te vinden, getuige de meer  dan 700 reacties.

Naast bovenstaande, werd ook deze weggehaald