CBP laat 'deportatiesite' blokkeren

De omstreden website met persoonlijke gegevens van politici en ambtenaren die het asielbeleid uitvoeren, is door toedoen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) uit de lucht gehaald.

De privacywaakhond heeft bovendien de internetzoekmachines Google en Yahoo gesommeerd alle webarchieven van de site te verwijderen.

Dat heeft collegelid Madeleine McLaggan vandaag gezegd. Het CBP werd zondag op de hoogte gesteld van de website deportatiemachine.sarava.org. Daarop stonden namen, adressen en telefoonnummers van politici en medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die betrokken zijn bij de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. De informatie ging gepaard met de oproep de ''verantwoordelijken'' op te zoeken.

Volgens het CBP was de site in veel opzichten in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. In overleg met de top van het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) begon het CBP een onderzoek. De site bleek te zijn ondergebracht op een server van een netwerk van een universiteit in Brazilië.

Het CBP heeft de universiteit gisteren gesommeerd de toegang tot de site direct te blokkeren. Aan het einde van de dag is dat gebeurd. Ondertussen was de inhoud ook te raadplegen via webarchieven van zoekmachines. Het CBP heeft hen opdracht gegeven het materiaal te verwijderen. ''Het streven is om dat vandaag nog af te ronden'', zei McLaggan, die bij het CBP verantwoordelijk is voor het bedrijfsleven en technologie.