Rutte: CDA zet vrijheid van meningsuiting onder druk

VVD-leider Mark Rutte vindt dat het tijd wordt dat het CDA bij zinnen komt. Die partij werkt volgens hem een klimaat in de hand waarbij de vrijheid van meningsuiting steeds verder onder druk komt te staan.

''Het lijkt erop dat het CDA bereid is de vrijheid van meningsuiting te offeren op het altaar van normen en waarden'', aldus Rutte vandaag op zijn weblog. Als voorbeelden noemt hij CDA-minister Piet Hein Donner die enkele jaren geleden satire aan de kaak stelde en later het verbod op godslastering wilde uitbreiden.

Daarnaast waren er CDA'ers die PVV-leider Geert Wilders wilden doen afzien van de uitbrengen van zijn film Fitna en begon premier Jan Peter Balkenende (CDA) een procedure tegen het opinieweekblad Opinio, aldus Rutte. ''Als klap op de vuurpijl stelt CDA-minister Hirsch Ballin zich nu niet op achter cartoonist Nekschot, maar rechtvaardigt hij het handelen van het Openbaar Ministerie en politie.''

Het heeft er verder alle schijn van dat er vanmiddag een spoeddebat zal plaatsvinden over de kwestie Gregorius Nekschot. D66 zal, gesteund door in ieder geval VVD en PVV, vanmiddag zo'n debat aanvragen, meldt Elsevier.nl. CDA-minister Hirsch Ballin zal dan aan de Kamer moeten uitleggen waarom de cartoonist door tien man politie uit zijn huis moest worden gehaald en dertig uur opgesloten werd.